Antalija – sve što treba da znate

Letovanje u Antaliji

antalija tuska letovanje

Antalija se nalazi u zapadnom delu mediteranske obale Turske i naziva se “Turskom rivijerom”.  Ovde letnja sezona traje i do devet meseci, pa ne čudi zašto se turisti rado odlučuju za ovu oblast.

Prva karakteristična stvar koja se odmah primeti su dve krajnosti i suprotnosti: novi i stari grad. Moderni deo obuhvata široke bulevare, stambena naselja, poslovne zgrade, noćni život. Stari deo, koji se naziva Kaleici, podignut je oko luke, i kao na svim sličnim mestima, karakteristične su stare turske kuće, popločane ulice, džamije, hamame ( kupatila ), a sve to prati i veliki broj ugostiteljskih objekata. Ovaj deo grada je i kulturni centar, pa se većina umetničkih dešavanja održava baš u Kaleici.

Drugo što trebate znati da je grad Antalija smešten u istoimenom zalivum a iznad se uzdiže planina Taurus, koju pokrivaju guste borove šume.  Legenda kaže da je kralj Atal, još u prvom veku pre nove ere, naložio svojim ljudima da pronađu najlepše mesto na zemlji. I tako je osnovana Ataleja, danas poznatija kao Antalija. 

U Antaliji prema nekim procenama živi oko million stanovnika.  Kroz istoriju gradom su vladali Seldžuci, Vizantinci i Rimljani.

Ako se već odlučujete za letovanje u Turskoj, naša preporuka je neki od all inclusive paketa. Cene su pristupačne, a Turci kao ugostitelji su nadaleko poznati. Dakle, Turska je povoljna, i za malo para možete imati luksuzno letovanje. Takođe, koža i nakit su povoljniji nego kod nas, a domaćini će vam pomoći da pronađete baš ono što tražite.

I još jedna bitna stvar – Turska je bezbedna, posebno za turiste. Nestabilnost u politici je prošlost, a Turci čeznu za turistima.

Ono što treba da znate je da je morska voda veoma slana, slanija i od Grčkih, a i Jadranskog mora. Plaže su dugačke i peščane, i karakteristično je da su bez uvala, zaliva, pa se protežu bukvalno kilometrima.

Ovaj tip letovanja je poznatiji još i kao «pasivni» tip, jer nema previše aktivnosti u vidu obilaska različitih mesta za kupanje. Svaki hotel ima svoj deo plaže, koji se čisti i sređuje, a ležaljke su besplatne. Doduše, sportskih aktivnosti ima mnogo, pa se za svakog može naći nešto. Takođe, ako je more nemirno, većina hotela ima i po više bazena, pa kupanje neće izostati.

Spomenuli smo već stari deo grada, koji definitivno vredi obići. Tu se oseća duh orijenta, nama poznat iz južnih delova Srbije. Nakon šetnje uličicama, popijte tursku ( ili je oni zovu domaća kafa ) i zasladite se nekim slatkišem.  Obiđite i Ataturkov trg i Hadrijanovu carsku kapiju.

Novi deo grada  karakteriše divna plaža Konjalti, zatim blizina vodopada Duden, za koji je vezano mnogo legendi i priča.

Što  se ostalih informacija tiče oko letovanja u Antaliji, bitno je da vize nisu potrebne, da najčešće sredstvo prevoza je avion, a lokalno autobus. Naša najbliža ambasada je u Ankari. Od 2009. uvedena je nova nacionalna valuta, turska lira. Prosečna vredost naspram evro joj je 2:1. Vremenska zona je jedan sat unapred u odnosu na Srbiju.

via GIPHY

Sve u svemu, Turska letovanje 2019  ima nešto da ponudi za sve generacije i sva interesovanja. Preporučuje se i pojedincima i porodicama sa malom decom. Ako još niste bili, probajte. Oni koji su jednom otišli, vratili su se još mnogo puta. A ukoliko biste želeli možda nešto slično, ali još egzotičnije onda vaš izbor može biti Egipat letovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

one × = two